Dabbagam – Skötselråd

Skötselråd

Dabbagam – Skötselråd

Art: Afrikansk Dabbagam (Uromastyx )
Ursprung: Nordöstra Afrika.
Längd: 40-50cm.
Kön: Honan oftast större, Hanarna har tydligare femoralporer, på insidan av låren (Gäller vuxna djur).
Ålder: 20 år.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: Mellan 30 och 35°C under värme spotlighten ska det var ca: 50°C under dagtid på natten ska det var ca: 20°C.
Inredning: Som bottenmaterial är ett tjockt lager sand utmärkt eftersom Dabbagamer gärna gräver. Stenar placeras så att djuren har möjlighet att solbada under en spotlight och gömma sig i grottor. Alla stenar måste stå stadigt så att de inte kan skada Dabb-agamerna när de gräver.
Teknik: Värmematta eller värmekabel placeras under bottenmaterialet. Lysrörsramp med UV-rör (Repti Glo UVB 10,0) eller Exoterra Extreme UVB lågenergi lampa och en spotlight (Repti Spotlight) eller en Solar Glo lampa för att ge Dabbagamerna nödvändigt UV-ljus och värme.
Foder: Dabbagamer av alla åldrar bör erbjudas en salladsblandning dagligen att äta. En vuxen dabbagam kan dock ha en fastedag per vecka, något som efterliknar tillståndet i det vilda, där tillgången till föda ofta är sparsam.
Mörkgröna bladiga grönsaker som t ex romansallad, rödbladig sallad, kinakål, endiver, escarollsallad, frissésallad, maskros (både blommor och blad), rödklöver, mangold, spenat, persilja, och broccoli ska utgöra basen i ödlans salladsblandning. Annat som kan blandas in är blandade ogräs, groblad, svartkämpe, vicker, käringtand, fibbla, snårvinda och åkervinda, nate, rödmalva (både blommor och blad), pumpa, squash, morot, dill, rosmarin, salvia samt olika grässorter. En stor favorit för dabbagamer samt andra reptiler är hibiskus, både blommorna och bladen. Dabbagamer tycks annars vara speciellt förtjusta i gula blommor. Andra ätbara blommor är t ex penséer, violer, rosenblad.
Skölj och hacka salladsblandningen fint och lägg i en skål. Pudra blandningen med ett rent kalktillskott vid varje utfodring.
Frukter kan användas i liten mängd i fodret är t ex äpple, blåbär, körsbär, tranbär, fikon, druvor, guava, mango, papaya, persika, päron, jordgubbe samt olika typer av melon.
För mycket frukt i fodret kan ge magproblem.
Vi rekommenderar att man utfodrar med lite torra fröer och baljväxter som t ex gröna och röda linser, gula och gröna bönor, sesamfrö, majskorn, sojabönor, vete, korn, havre, ris, hampa, skalat solrosfrö och hirs. Köp helst denna typ av föda på hälsokostaffär för att få god kvalitet på produkterna.
Beteende: Dabbagamer är lättast att hålla ensamma, hanar kan hållas tillsammans med flera honor i stora terrarium men ej två hanar de de slås.
Hantering: Dabbagamer anpassar sig som små lätt till nya miljöer och kan bli ganska tama med tiden.
Hälsa: Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker: ”Uromastyx” (AVS) och ”The Lizard Keepers Hand Book” (AVS).
Belysning:
Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: UV-strålning delas upp i tre olika typer. UVA-strålning är det som gör oss människor solbrända. För reptiler har det framförallt en stimulerade effekt på aptiten. För reptilernas välbefinnande är det därför viktigt med UVA. UVB-strålning behövs för att både människor och reptiler ska kunna bilda det livsviktiga vitaminet D3 i huden. Vitamin D3 behövs för att reptilerna ska kunna tillgodogöra sig kalcium, som i sin tur behövs för att skelettet ska byggas upp normalt. Kalcium tillförs fodret i form av kalk. UVC-strålning är varken nyttig för människor eller reptiler. Merparten av UVC hindras från att nå marken av ozonlagret.
För att reptiler ska må bra och trivas i ett terrarium är det därför viktigt att man ser till att de förutom vanligt dagsljus också får tillgång till UVA- och UVB-strålning. Enklaste sättet att uppnå detta är att förse terrariet med en UV-ljus ramp som man har lysrör i eller långenergi lampor med UV-ljus i. Solar Glo som innehåller både UV-ljus och värem är mycket bra att använda.

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar