Daggecko – Skötselråd

Skötselråd

Daggecko – Skötselråd

Art: Daggecko (Phelsuma sp.)
Ursprung: Östra Afrika, bla Madagaskar.
Längd: Från 7 cm, upp till 3 dm.
Kön: Varierar från art till art.
Ålder: 5-15 år beroende på art.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: 28-31°C.
Inredning: Som bottenmatterial är Repti Bark eller Forest Floor utmärkt. Daggeckos trivs bäst i terrarier med mycket växter, plast eller levande spelar ingen roll. Även om djuren klättrar på växterna är det bra om man sätter in några grenar i terrariet.
Teknik: Värmematta eller värmekabel placeras under bottenmaterialet. Lysrörsramp med UV-rör (Repti Glo UVB eller Black Light) och en spotlight (Repti Spotlight) för att ge Daggeckon nödvändigt UV-ljus och värme.
Foder: Daggeckon är ganska lätt att utfodra. Den äter små insekter som flugor, syrsor och mjölmask. Man kan även ge dem mjukt frukter som banan och mango. Många arter tycker också om nektar för fåglar (Nekton Lori). Många Daggeckos dricker bara vatten som reflekteras av ljuset. Detta åstadkoms lättast med en droppflaska eller genom att spraya växter med vatten.
Beteende: Man kan hålla Daggeckos ensamma, eller i små grupper. Rivalitet mellan hannar kan förekomma hos vissa arter.
Hantering:
Många av arterna är mycket här­diga och lätta att hålla. Därför räknas vissa Daggeckos som en mycket bra nybörjarödlor.
Hälsa: Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker: ”Day Gekos” (AVS) och ”The Lizard Keepers Hand Book” (AVS).
Belysning: Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: UV-strålning delas upp i tre olika typer. UVA-strålning är det som gör oss människor solbrända. För reptiler har det framförallt en stimulerade effekt på aptiten. För reptilernas välbefinnande är det därför viktigt med UVA. UVB-strålning behövs för att både människor och reptiler ska kunna bilda det livsviktiga vitaminet D3 i huden. Vitamin D3 behövs för att reptilerna ska kunna tillgodogöra sig kalcium, som i sin tur behövs för att skelettet ska byggas upp normalt. Kalcium tillförs fodret i form av kalk. UVC-strålning är varken nyttig för människor eller reptiler. Merparten av UVC hindras från att nå marken av ozonlagret.
För att reptiler ska må bra och trivas i ett terrarium är det därför viktigt att man ser till att de förutom vanligt dagsljus också får tillgång till UVA- och UVB-strålning. Enklaste sättet att uppnå detta är att förse terrariet med en UV-ljus ramp som man har lysrör i eller långenergi lampor med UV-ljus i.

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar