Grön Anolis – Skötselråd

Skötselråd

Grön Anolis – Skötselråd

Art: Grön Anolis (Anolis carolinensis)
Ursprung: Sydöstra USA.
Längd: 15-25 cm.
Kön: Hanen är större till storleken.
Ålder: Tre till sex år.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: Mellan 24 och 28°C.
Inredning: Som bottenmatterial är Repti Bark eller Forest Floor utmärkt. För att ge djuren möjlighet att klättra kan grenar placeras diagonalt i terrariet, gärna så att djuren har möjlighet att solbada under en spotlight. Växter, levande eller i plast, är bra inredningsdetaljer.
Teknik: Värmematta eller värmekabel placeras under bottenmaterialet. Lysrörsramp med UV-rör (Repti Glo UVB eller Black Light) och en spotlight (Repti Spotlight) för att ge Anolisen nödvändigt UV-ljus och värme.
Foder: Anolisen är nästan uteslutande en insektsätare. Små syrsor, mjölmaskar och andra insekter är bra foderdjur. De flesta Anolisar dricker endast vatten som ljuset reflekteras i, spraya därför terrariet dagligen med vatten.
Beteende: Bästa sättet att hålla Anolisar är i små grupper på tre till sex djur. Svåra att få tama. Lock och skjutluckor ska alltid sitta ordent­ligt fast och sluta tätt då Anolisen är ganska rymnadsbenägen.
Hantering: Viktigt att man undviker att fånga djuren i svansen då denna lätt kan gå av.
Hälsa: Tåliga och lättskötta djur. Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker: ”The General Care and Maintenance of Green” (AVS), ”Green Anoles (TFH) och ”Green Anoles” (T-Rex).
Belysning: Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: UV-strålning delas upp i tre olika typer. UVA-strålning är det som gör oss människor solbrända. För reptiler har det framförallt en stimulerade effekt på aptiten. För reptilernas välbefinnande är det därför viktigt med UVA. UVB-strålning behövs för att både människor och reptiler ska kunna bilda det livsviktiga vitaminet D3 i huden. Vitamin D3 behövs för att reptilerna ska kunna tillgodogöra sig kalcium, som i sin tur behövs för att skelettet ska byggas upp normalt. Kalcium tillförs fodret i form av kalk. UVC-strålning är varken nyttig för människor eller reptiler. Merparten av UVC hindras från att nå marken av ozonlagret.
För att reptiler ska må bra och trivas i ett terrarium är det därför viktigt att man ser till att de förutom vanligt dagsljus också får tillgång till UVA- och UVB-strålning. Enklaste sättet att uppnå detta är att förse terrariet med en dubbelramp. Ett lysrör bör vara ett dagsljusrör (Lumilux 11 eller Universalvit 25) och det andra lysröret kan då vara ett UV-rör (Repti Glo UVB ellerBlack Light).

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar