Kameleont – Skötselråd

Skötselråd

Kameleont – Skötselråd

Art: Kameleonter (Chamaeleoninae sp.)
Ursprung: Afrika, ofta Madagaskar.
Längd: Varierar från art till art.
Kön: Hanen större och färggladare.
Ålder: Varierar från art till art.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: Dag 30°C, svalare på natten.
Inredning: Som bottenmatterial är Repti Bark eller Forest Floor utmärkt. För att ge djuren möjlighet att klättra kan grenar placeras diagonalt i terrariet, gärna så att djuren har möjlighet att solbada under en spotlight. Växter, levande eller i plast, är bra inredningsdetaljer.
Teknik: Värmematta eller värmekabel placeras under bottenmaterialet. Lysrörsramp med UV-rör (Repti Glo UVB eller Black Light) och en spotlight (Repti Spotlight) för att ge Kameleonten nödvändigt UV-ljus och värme.
Foder: Kameleonter äter i stort sett bara levande insekter. Syrsor, mjölmaskar, bananflugor och hus­flugor äts av de flesta. Vissa större arter äter även rosa musungar. Kameleonter dricker endast vatten som rör sig eller reflekteras av ljuset.
Beteende: Kameleonter bör hållas ensamma, eftersom de annars lätt blir stressade.
Hantering: Kameleonter är inga direkta nybörjardjur. Dvärgkameleonter är oftast lättare att hålla än de större arterna. Det kan ta tid för Kameleonter att bli tama. Det är därför viktigt att man inte stressar dem.
Hälsa: Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker: ”True Chameleons” (två delar AVS) och ”Chameleons” (två delar TFH).
Belysning: Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: UV-strålning delas upp i tre olika typer. UVA-strålning är det som gör oss människor solbrända. För reptiler har det framförallt en stimulerade effekt på aptiten. För reptilernas välbefinnande är det därför viktigt med UVA. UVB-strålning behövs för att både människor och reptiler ska kunna bilda det livsviktiga vitaminet D3 i huden. Vitamin D3 behövs för att reptilerna ska kunna tillgodogöra sig kalcium, som i sin tur behövs för att skelettet ska byggas upp normalt. Kalcium tillförs fodret i form av kalk. UVC-strålning är varken nyttig för människor eller reptiler. Merparten av UVC hindras från att nå marken av ozonlagret.
För att reptiler ska må bra och trivas i ett terrarium är det därför viktigt att man ser till att de förutom vanligt dagsljus också får tillgång till UVA- och UVB-strålning. Enklaste sättet att uppnå detta är att förse terrariet med en UV-ljus ramp som man har lysrör i eller långenergi lampor med UV-ljus i.

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar