Klockgroda – Skötselråd

Skötselråd

Klockgroda – Skötselråd

Art: Orientalisk Klockgroda (Bombina orientalis)
Ursprung: Ostasien.
Längd: 6 cm.
Kön: Honan är större.
Ålder: 5 år.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: 25°C.
Inredning: Terrariet bör delas upp i en land- och en vattendel. Som bottenmaterial används akvariegrus, typ Engelskt grus. Om man vill kan man ha växter både på land- och i vattendelen. Täta alla hål, även små, för att förhindra rymning.
Teknik: Enklaste sättet att värma upp terrariet är att placera en doppvärmare i vattendelen. För att hålla vattnet rent kan man använda en liten akvariepump. UV-ljus har visat sig ha en positiv inverkan på Klockgrodor. En lysrörsramp med UV-rör (Repti Glo UVB eller Black Light) ger nödvändigt UV-ljus.
Foder: Klockgrodor äter nästan uteslutande insekter så som syrsor, mjölmask och flugor. Om man inte kan utfodra med levande foderdjur går det även bra med fryst fiskfoder av olika slag.
Beteende: Det går utmärkt att hålla flera Klockgrodor tillsammans.
Hantering: Tänk på att groddjurs hud är ömtålig och inte tål att torka ut. Hög luftfuktighet i terrariet är ett måste. Klockgrodor utsöndrar ett illasmakande ämne från körtlar i huden som kan vara irriterande för känsliga personer. Tvätta därför alltid händerna efter att ha tagit i en Klockgroda.
Hälsa: Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker: ”Keeping and Breeding Amphibians” och ”Frogs and Tods of the World”.
Belysning: Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: UV-strålning är i regel inte nödvändigt för groddjur men Natrual light från
Exo terra är mycket bra att använda.

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar