Leopardsköldpadda – Skötselråd

Skötselråd

Leopardsköldpadda – Skötselråd

Art: Leopardsköldpadda (Geochelone pardalis)
Ursprung: Afrika: Sudan, Etiopien Zambia, Botswana, Namibia, Angola.
Längd: 30-40 cm. 10-15 kg.
Kön: Hanen har längre svans och är mer avlång.
Ålder: 50 år och uppåt.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: 22-35°C.
Artskydds- förordning: Leopardsköldpadda är uppförd på EU:s lista B över hotade djur. Handel får ske med fångenskapsfödda djur. CITES-tillstånd behövs ej.
Allmänt: Det största exemplaret blev 65 cm och vägde 43 kg. Den blir stor, tung och stark och kräver stora utrymmen med mycket ljus och värme.
Inredning: Utomhusvistelse så snart vädret tillåter, över 18°C vid solsken annars över 22. Inomhus bör man första åren ha en öppen bur som tillåter bra luftcirkulation. En fullvuxen leopardsköldpadda kräver ett utrymme på 2-3 kvm.
Det idealiska underlaget i inomhusburen kan bestå av en 50/50 blandning av kompostjord och fin sand. Överst ett lager torkat gräs, barkbitar och stenar som kompletterar underlaget. Detta ger möjlighet att skapa ett nästan naturligt mikroklimat och är till hjälp för sköldpaddan om den hamnar på rygg. Skulle detta hända nära en värmelampa kan döden inträffa på några få minuter.
Ett göm- och sovställe uppskattas av de flesta sköldpaddor. Ska ha vatten som den kan vada i.
Teknik:
Behöver mycket ljus.
Lysrörsramp med 3 eller mer 40W 5.0 UV-rör på en höjd av 40-45 cm och för att ge Landsköldpaddorna nödvändigt ljus och UV-strålning. Rören byts ut efter 6 månader. Värmelampor för att ge strålningsvärme på 30-35°C.
Foder: Leopardsköldpadda kommer från karga miljöer med ringa tillgång till mat. Det är därför viktigt att efterlikna detta även i fångenskap. Den absoluta majoriteten av alla landsköldpaddor i fångenskap lider av övergöddhet som resulterar i förvuxna näbbar och buckliga skal. Den stora boven är för mycket mat och framförallt för mycket protein. Till och med ärter innehåller för mycket protein och även groddar. Dessa födoämnen har en kalcium:fosfor-balans som ligger på c:a 1:4. Man bör eftersträva 4:1 för att sköldpaddan ska kunna upprätthålla rätt kalciumnivå i blodet. Kan den inte det tas kalcium från skelettet vilket leder till MBD (Metabolic Bone Disease). Landsköldpaddor ska ha mat som är rik på fibrer och kalcium och med ett lågt proteininnehåll. Leopardsköldpaddan skall i första hand matas med vilda ogrässorter, gräs, hö och vilda örter. När dessa inte finns att tillgå skall väl valda grönsaker ges tex fiberrika salladssorter som frisésallad, eklövssallad , ruccolasallad och romansallad kompleterat med någon grönsak som morot,squash eller tomat. Hö bör alltid finnas. En balanserad kost för landsköldpaddan kan innehålla blad och blommor från maskrosor och klöver, groblad, tistlar, fibblor, kirskål, malvor, nate, vitplister m fl vilda växter, blad från fruktträd och bärbuskar, succulenter, gräs. Frukt och bär ska man undvika, den innehåller för mycket socker. Ge inte ärtor, bönor, majs, spenat, rödbeta och mangold eller andra grönsaker som är besläktade med dessa, eftersom de hämmar kalciumupptagningen och kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Detta är särskilt kritiskt för ungar och äggläggande honor. Kålväxter som vitkål, grönkål, broccoli och blomkål kan man ge ibland men inte som basföda. Ge aldrig katt-/hundmat, pasta, potatis, keso, bröd och andra onaturliga födoämnen som kan förekomma i äldre skötselråd. I naturen lever sköldpaddan i kalkrika områden av en föda som håller ett Ca/P-förhållande på 4-1. Om du tar vårt inhemska bästa foder som är maskros, blad och blomma, har det ett förhållande på 3-1, alltså måste vi ständigt kalka maten. Har du sepiaskal liggande i buren kan sköldpaddan själv reglera mängden av kalcium i födan. Vissa sköldpaddor tycker mycket om det, medan andra vägrar äta av den. Vatten ska alltid finnas, gärna så att den kan vada.
Beteende: Afrikanska sporrsköldpaddor kan hållas ensamma, men de trivs oftast bäst i par eller i grupp. Går ej i dvala. Blir mycket tung och stark och kräver kraftiga inhägnader.
Hantering: Denna art är känslig för kombinationen kyla och fukt. Två gånger i veckan ska sköldpaddan ges möjlighet att bada i ljummet vatten så att den kan tömma tarmen. Unga exemplar badas oftare.
Hälsa: Rikligt med vitaminer och mineraler är viktigt för att skelettet och skölden ska utvecklas normalt. De bästa tillskotten för landsköldpaddor är fosforfria, innehåller ett stort urval spårämnen, innehåller vitamin D3 och är fritt från tillsatta aminosyror.
Viktigt att inte ge för mycket mat. En långsam tillväxt är normalt och bäst för sköldpaddan. Avmaskning bör göras minst en gång per år, gärna två
Böcker: Highfield, Andy (1996) Practical Encyclopedia of Keeping and Breeding Tortoises and Freshwater Turtles, Carapace Press.

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar