Skäggagam – Skötselråd

Skötselråd

Skäggagam – Skötselråd

Art: Skäggagam (Pogona vitticeps)
Ursprung: Australien.
Längd: upp till 50 cm.
Kön: Hanen har större sporer på bakbenen och betydligt vidare analöppning.
Ålder: Normalt 4-6år upp till 10år.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: Upp till 35°C.
Inredning: Till Skäggagamer används sand som bottenmaterial. Stenar, grenar och kork placeras så att det finns gott om möjligheter för djuren att gömma sig. Öppna platser var djuren kan solbada är viktiga.
Teknik: Värmematta eller värmekabel placeras under bottenmaterialet. Lysrörsramp med UV-rör (Repti Glo UVB ) och en spotlight (Repti Spotlight) för att ge Skäggagmerna nödvändigt UV-ljus och värme.
Foder: Kosten består huvudsakligen av insekter t.ex.syrsor och grönsaker,större Skäggagamer kan även äta musungar. Det finns även färdigt torrfoder att köpa (T-rex Skäggagamfoder) Obs det är viktigt att yngre djur får mycket kalk då de växer väldigt snabbt.
Beteende: Kan hållas ensamma eller i grupp. Äldre hanar blir aggressiva,flera hanar kan inte hållas tillsammans.
Hantering: Skäggagamer som man regelbundet handskas med blir mycket tama och verkligt trevliga husdjur.
Hälsa: Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker: ”General Care and Maintenance of Bearded Dragons” (AVS) ”Bearded Dragons” (TFH).
Belysning: Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: UV-strålning delas upp i tre olika typer. UVA-strålning är det som gör oss människor solbrända. För reptiler har det framförallt en stimulerade effekt på aptiten. För reptilernas välbefinnande är det därför viktigt med UVA. UVB-strålning behövs för att både människor och reptiler ska kunna bilda det livsviktiga vitaminet D3 i huden. Vitamin D3 behövs för att reptilerna ska kunna tillgodogöra sig kalcium, som i sin tur behövs för att skelettet ska byggas upp normalt. Kalcium tillförs fodret i form av kalk. UVC-strålning är varken nyttig för människor eller reptiler. Merparten av UVC hindras från att nå marken av ozonlagret.
För att reptiler ska må bra och trivas i ett terrarium är det därför viktigt att man ser till att de förutom vanligt dagsljus också får tillgång till UVA- och UVB-strålning. Enklaste sättet att uppnå detta är att förse terrariet med en dubbelramp. Ett lysrör bör vara ett dagsljusrör (Lumilux 11 eller Universalvit 25) och det andra lysröret kan då vara ett UV-rör (Repti Glo UVB ellerBlack Light).

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar