Tarantlar (marklevande) – Skötselråd

Skötselråd

Tarantlar (marklevande) – Skötselråd

Art: Marklevande tarantlar (Fam Theraphosidae)
Ursprung: Syd- och Mellanamerika.
Längd: 5-8 cm.
Kön: Honan är större.
Ålder: Hanar 6 år, honor 15 år.
Utrymme: Till de flesta Tarantlar passar ett terrarium med måtten 303030 cm utmärkt. De större arterna kräver större bottenyta. Terrariets höjd bör dock inte vara större än 30 cm.
Temperatur: 21-24°C.
Inredning: Som bottenmaterial är sand, Repti Bark eller Forest Floor utmärkt. För att Tarantlarna ska kunna spinna nät kan man placera korkbitar eller stenar på lämpliga platser i terrariet. Material med vassa kanter bör inte användas då detta kan skada Tarantlarna. Marklevande Tarantlar gömmer sig under dagen gärna i en grotta eller håla.
Teknik: Oftast behövs ingen mer uppvärmning än en spotlight (Repti Spotlight) i terrariet. Flera små terrarier kan värmas upp med en gemensam värmematta eller värmekabel.
Foder: Tarantlar äter levande insekter som är mindre än de själva tex syrsor, mjölmaskar och flugor. Ibland kan det dröja veckor eller månader mellan måltiderna. Vatten ges antingen genom att ställa in en vattenskål med en blöt svamp i, eller genom sprayning.
Beteende: Tarantlar ska hållas ensamma då de kan bita ihjäl varandra annars. Det är mycket viktigt att terrariet är helt rymningssäkert. Använd gärna ett terrarielås. Många Tarantlar är inaktiva och kan sitta stilla under långa perioder utan att det är något fel på dem.
Hantering: När man plockar upp Tarantlar ska man hålla dem mellan det andra och tredje benparet. Man kan även plocka upp dem i en plastburk eller liknande om man inte vill ta i dem. Hårstråna från Tarantelns bakkropp kan förorsaka en allergisk reaktion hos människor.
Hälsa: Bakkroppen är Tarantlarnas känsligaste del. Därför bör denna skyddas från vassa föremål och behandlas försiktigt vid lyft.
Böcker: “Tarantulas and Scorpions” (TFH).
Belysning: Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: Tarantlar är främst nattlevande och är därför inte i behov av någon UV-strålning.

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar