Trädlevande grodor – Skötselråd

Skötselråd

Trädlevande grodor – Skötselråd

Art: Trädlevande Grodor (Fam. Hylidae)
Ursprung: Alla varma världsdelar.
Längd: Olika beroende på art.
Kön: Honan oftast större.
Ålder: 10 år.
Utrymme: Se utrymmestabeller
Temperatur: 23-30°C.
Inredning: Som bottenmaterial är Repti Bark eller Forest Floor utmärkt. För att ge djuren möjlighet att klättra kan grenar placeras diagonalt i terrariet. Levande väx­ter är ett måste för trädlevande grodor. De flesta trädlevande grodor lever i närheten av vatten. Det är därför viktigt att det finns en liten vattendel i terrariet.
Teknik: Värmematta eller värmekabel placeras under bottenmaterialet. En lysrörsramp med vanliga lysrör räcker vanligen som belysning. Vissa arter uppskattar dock att solbada korta perioder under en spotlight (Repti Spotlight).
Foder: Trädlevande grodor äter nästan uteslutande insekter så som syrsor, mjölmask och flugor. För att grodorna ska ha lättare att fånga foderdjuren kan dessa placeras i en skål med höga kanter.
Beteende: Det går utmärkt att hålla flera grodor tillsammans. De flesta trädlevande grodor är mycket lättskötta djur och kan rekommenderas till den som är nybörjare.
Hantering: Tänk på att groddjurs hud är ömtålig och inte tål att torka ut. Hög luftfuktighet i terrariet är ett måste, vilket lättast uppnås genom daglig sprayning med vatten.
Hälsa: Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.
Böcker: ”Whithe’s tree frogs” (AVS) och ”Keeping and Breeding Amphibians”.
Belysning: Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.
UV-strålning: UV-strålning är i regel inte nödvändigt för groddjur.

Kontakta oss

Vi svarar vanligtvis inom 24 timmar